Altoirea se face atunci cand se doreste ca doua sau mai multe plante diferite sa se uneasca si sa creasca ca una. Altoirea are ca scop obtinerea unui soi nou, unor seminte noi sau asigurarea ca radacina pomului se adapteaza solului sau conditiilor climatice. Marea majoritatea a pomilor fructiferi pot fi altoiti pentru a produce fructe mai mai mari, mai sanatoase sau mai gustoase.
Altoirea se poate face urmarind pasii de mai jos.
Vom numi partea superioara altoi si partea inferioara portaltoi.
Pasul 1: Altoiul trebuie sa fie intotdeauna o crenguta sanatoasa, cu diametrul cuprins intre minim 6 mm si maxim 10 mm, cu varsta de cel putin un an si care sa aibe cel putin 2-3 boboci vizibili. El trebuie sa fie de aceiasi dimensiune ca si portaltoiul. Cel mai portivit moment pentru a taia altoiul este iarna pentru ca atunci copacul este in stare latent.
Pasul 2: Folosind clestele pentru altoit spalat in prealabil cu o solutie care contine alcool, pentru a distruge orice bacterie, se poate crea usor profilul de altoire.
Pasul 3: Pentru a putea pastra altoiul pana la primvara infasurati-l intr-un strat de muschi umed si introduceti-l intr-o punga cu fermuar. Acesta se va pastra intr-un loc racoros si umed (de ex. in frigider), pana primavara, cand puteti altoi pomul fructifer.
Pasul 4: Portaltoiul va fi ales dintr-un pom fructifer similar, care poate fi o tulpina cu radacini, sau o parte din radacina in sine. Ca si la altoi, pentru taierea usoara si rapida a portaltoiuliu folositi cleste de de altoit care deasemenea a fost curatat cu o solutie de alcool, pentru a distruge orice urma de bacterii. Momentul ideal pentru alotire este sfarsitul lunii Aprilie sau in luna Mai.
Pasul 5: Uniti altoiul si portaltoiul si legati strans folosind o banda de altoit de calitate . Punctul de unire intre altoi si portaltoi se numeste uniune.
Pasul 6. Clestele de altoit este o unealta indinspensabila odata cu venirea primaverii. Vrem sa va oferim cateva sfaturi in privinta folosirii clestelui :
Pentru inceput, pozitionati tija plantei, care trebuie sa fie altoita in suportul de taiere, dupa care trebuie sa apasati cu putere manerul pentru a efectua taierea.
Este important sa stiti :
- Niciodată sa nu rupeti coaja netăiata.
- Taiati din partea bună a plantei (altoi), o grefa cu 1-2 muguri și introduceți-l în planta gazdă în secțiune, care tocmai a fost decupata
- Parte goala a marginii trebuie să fie întotdeauna în planta gazdă .
- În altoi grefa trebuie să fie de aproximativ 10 mm de la mugur.